INFOBIRO: Publikacije
Boj na Kosovu - legenda i zbilja

DANI,

U izdavackoj kuci Dani objavljena je zapažena studija Noela Malcolma Kosovo - kratka povijest, koju feljtoniziramo u nekoliko nastavaka. Šta izvori govore o tome koja je etnicka grupa bila u vecini na prostorima Kosova i Metohije u srednjem vijeku? Ko se sve borio u srpskoj i osmanskoj vojsci u Kosovskom boju? Zašto ne možemo govoriti o izdajnicima?

Boj na Kosovu - legenda i zbilja

Autori: VUK BAČANOVIĆ

Razjasnivši još u Uvodu svoje knjige da Kosovo nije historijska zajednica poput Bosne, te da albanske tvrdnje da je ono "od najstarijih vremena bilo autonoman entitet" nemaju nikakvo historijsko utemeljenje, Malcolm u poglavlju Srednjovjekovno Kosovo prije kneza Lazara 850-1380 nastoji objasniti da su tvrdnje o "kolijevci srpstva" takoder neosnovane. Radi se o anahronizmu, odnosno selekciji cinjenica i ignoriranju srednjovjekovnog društveno-civilizacijskog konteksta u svrhu stvaranja nacionalnih .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.