INFOBIRO: O nama

O nama

Ideja o stvaranju arhiva štampanih izdanja novina i časopisa koji izlaze u Bosni i Hercegovini nastala je 1995. godine. Rezultirala je bazom novinskih apstrakata – koju su korisnici pretraživali u prostorijama Mediacentra Sarajevo.

Tokom 2004.godine pokrenut je INFOBIRO digitalni arhiv. Naša osnovna aktivnost i misija je čuvanje članka iz štampanih medija u elektronskoj formi uz dozvolu i saradnju izdavača sa područija BiH i regiona. (za više o publikacijama pratite link)

Arhiv je sačinjen od savremenog i historijskog arhiva.

Arhivu se pristupa onlajn i pretražuje se koristeći ključne riječi. Svaki neregistrovani korisnik ima neograničen pristup tekstovima do nivoa apstrakta. Korisnik sa pretplatom ima slobodan pristup kompletnom arhivu. (više na pretplata).

Savremeni arhiv čine novinske publikacije koje su objavljivane u periodu od 1945 do danas.
Historijski arhiv čine historijske publikacije koje su procesom digitalizacije ponovo postale dostupne i pretražive. Historijski arhiv obuhvata period od 1850-1944.godine.

Sadržaj u historijskom arhivu besplatno je dostupan za građane BiH kao dio njihove kulturno-historijske baštine a sve u skladu sa trendovima u oblasti bibliotekarstva i arhivistike u Europskoj Uniji, kao što su Preporuka Europske Unije o digitalizaciji i online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti od 24.avgusta 2006/585/EC i Zaključci Savjeta Europske Unije o online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti 2006/C297/01.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registaciju možete izvršiti ovdje.