INFOBIRO: Publikacije
Cijena više nije važna, glavno je pitanje hoćemo li imati dovoljno struje

STAV,

Bez bazne energije, koja je iz termoelektrana ili nuklearnih elektrana, nikakav energetski sistem ne može funkcionirati. Nikakav, ni u Njemačkoj, ni u Poljskoj, ni u Bosni, ni nigdje u svijetu, bazna energija je termoenergija i nuklearna energija, a sve druge obnovljive izvore treba maksimalno koristiti i, kada ima obnovljive energije, treba zaustaviti proizvodnju ove bazne energije koja ima veće ekološko breme, ali kada nema obnovljive energije, onda treba koristiti baznu. Zbog naraslih civilizacijskih potreba stanovništva i automatizacije i modernizacije proizvodnje, bez električne energije ne može se zamisliti život ni na nekoliko sati, a kamoli kada se ovisi o tuđoj energiji koje ima gotovo uvijek osim onda kad su veliki poremećaji, pri čemu se prvo namire bogatije i ekonomski razvijenije zemlje, a ostalo, šta ostane, ide srednje razvijenim zemljama, a tranzicijskim zemljama gotovo uvijek ništa ne ostane.

Cijena više nije važna, glavno je pitanje hoćemo li imati dovoljno struje

Autori: M.A. JAKUB SALKIĆ

Proteklu godinu obilježili su brojni događaji bitni za bosanskohercegovačku ekonomiju, i pozitivni i negativni, ali nijedan događaj ne može zasjeniti najavljeni sunovrat elektroenergetskog sistema Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, onoga dijela koji snabdijeva Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo. Sve što se događalo s elektroenergetskim sistemom, izjave koje su dolazile iz Federalne vlade, saopćenja iz Elektroprivrede BiH, ukazuju na to da će 2024. godina biti prilično neizvjesna s najvažni .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.