INFOBIRO: Publikacije
ŽESTOK RUDARSKI TEMPO

VECERNJE_NOVINE,

U poređenju sa istim periodom 1982. godine proizvodnja uglja u Jugoslaviji povećana za 16,3 odsto I ove godine najveći dio će preuzeti udružena elektroprivreda

ŽESTOK RUDARSKI TEMPO

Autori: AUTOR NIJE NAVEDEN

I u januaru je nastavljen žestok ritam u jugoslovenskim ugljenokopima. Sa površinskih kopova i iz jama potrošačima je otpremljeno 4,837.364 tona lignita, mrkog 1 kamenog uglja. U poređenju sa istim mjesecom 1982. ovogodišnja januarska proizvodnja veća je za 678.124 tone ili za 16,3 odsto. Bez sumnje, zavidan učinak u neizmijenjenim ekonomskim okolnostima. Naime, finansiranje razvoja i uredno snabđijevaje reprodukcioinm materijalom i rezervnim dijelovima, koji već hronično nedostaju džinovskoj rudarskoj mehanizaciji, još nije riješeno, što bi se moglo kazati i za nepokrivene gubitke nastale u lanjskoj i pretprošloj godini. U Privrednoj komori Jugoslavije ističu još da se uvećani zahtjevi kupaca za ugljem podmiruju redovnim i prekovremenim radom, a to, naravno, ne moež da ве prihvati kao dugoročno opredjeljenje. Januarski bilans jugoslovenskih ugljenokopa valja posmatrati iz više uglova, prije svega, sa stanovišta strukture i količine proizvedenog uglja. Ako se uzme u obzir da je energetskim bilansom zemlje za ovu godinu predviđena proizvodnja od 60,7 miliona tona svih vrsta uglja, jasno je da u prosjeku mjesečno potrošačima treba Isporučiti preko pet miliona tona. U tom periodu, rezultat iz prošlog mjeseca približno odgovara takvim nastojanjima. Međutim, ima li se u vidu i učešće prekovremenog rada, onda se s pravom traži odgovor na pitanje da li će u tom znaku proteći čitava tekuća godina. Istovremeno, malo bode oči struktura i asortiman proizvodnje. Na primjer, u prvom mjesecu ove godine proizvedeno je 3,911.641 tona lignita. U poređenju sa istim mjesecom protekle godine, potrošači su dobili 641.196 tona ili 19,6 odsto više ovog goriva. To je uglavnom zadovoljilo njihove potrebe. Drugačije, ipak, stvari stoje sa proizvodnjom kamenog i mrkog uglja. U prvom slučaju do potrošača je došlo samo 27.053 tone. Drugim riječima, stavljeno im je na raspolaganje 8.079 tona ili 23 odsto manje kamenog uglja nego prije godinu dana. Sto se asortimana tiče, u najvećoj oskudici će se naći domaćinstva i ustanove. Jer, od ovogodišnjih planiranih 60,7 miliona tona, lavovski dio preuzima udružena elektroprivreda, najmanje 45 do 46 miliona tona. Preostale količine treba da podijele industrija, saobraćaj i široka potrošnja.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.