INFOBIRO: Publikacije
Pozitivan trend razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

INFOKOM,

Trgovinski deficit i dalje je prisutan i posmatrajući ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prvih 6 mjeseci ove godine u odnosu na 2014. vidimo da je uvoz povećan za 6%. On je u 2014. godini iznosio milijardu i 250 miliona KM, dok je za prvih 6 mjeseci ove godine iznosio milijardu i 323 miliona.

Pozitivan trend razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Autori: SERGEJ PAPOČI TIJANA MUHAMEDAGIĆ

Međutim, i izvoz je za prvih 6 mjeseci 2015. godine povećan za 20% u odnosu na 2014. godinu i iznosio je oko 350 miliona KM, dok je u 2014. godini iznosio 280 miliona. Ovdje imamo najveći porast izvoza mesa i jestivih klaoničnih proizvoda za 81%, zatim ostalih proizvoda životinjskog porijekla za 60%, živog drveća i biljaka za 50%, žitarica za 48% i voća za 35%. I dok je izvoz određenih proizvoda u porastu, izvoz vode u odnosu na uvoz još uvijek je 4 do 5 puta manji. Samo u prvih 6 mjeseci ove go .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.