INFOBIRO: Publikacije
'SEJDIĆ-FINCI' RUŠI DAYTONSKI SPORAZUM - IMA LI STRASBOURG NA TO PRAVO?

DNEVNI LIST,

„Ima li Sud pravo da, pružajući pomoć, potkopava suvereno djelovanje EU i SAD, koji su zajednički stvorili Daytonski sporazum, čiji jedan aneks predstavlja Ustav BiH koji se osporava pred Sudom? Daytonski sporazum je s apotekarskom preciznošću dozirao točne, etničke proporcije tog recepta za mir. Sadaje ovaj sud na sebe preuzeo sve to poremetiti. Sud u Strasbourgu rekao je i bivšim zaraćenim stranama i kreatorima mira i dobročiniteljima da su sve uradili pogrešno“, bio je stav suca Giovannija Bonellija.

'SEJDIĆ-FINCI' RUŠI DAYTONSKI SPORAZUM - IMA LI STRASBOURG NA TO PRAVO?

Autori: V.HERCEG

Jedna od najpoznatijih presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiHjeu slušaju 'Sejdić-Finci', koju su podnijeli državljani BiH, Jevrej Jakob Finci i Rom Dervo Sejdić. Naime, niti Sejdić, a niti Finci po sadašnjem Ustavu BiH nisu se mogli (a i dalje to ne mogu) kandidirati se na izborima za Dom narodai Predsjedništvo BiH. Zbog ove činjenice Sudje odlučio da su im prekršena ljudska prava i slobode. No, ova odluka nije donesena jednoglasno, a argumenti dvoje sudaca koji su u ovom slučaju .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.